Bitcoin - kaj poganja njegovo rast?

Objavljeno: 11. januarja, 2021

Bitcoin je spet v bikovskem trendu. Njegova vrednost je narastla za skoraj 400% v zadnjem letu. Ampak zakaj?

Razlogov za rast je več, ampak glavi razlog pa je verjetno to, da se je Bitcoin skozi čas postopoma razvil v zanimivo naložbo za velike investitorje, institucije in male vlagatelje.

Njegovo letošnjo rast se prepisuje 4 glavnim razlogom.

Vsakoletna inflacija in zniževanje kupne moči se le še poslabšala zaradi pandamije, finančnih inekcij in masovne izgube delovnih mest. Leto 2020 bo pustilo dolgoročne posledice na kupni moč valut in je eden izmed razlogov, da se vlagatelji vse bolj pogosto zatekajo v metode hranjevanja kapitala, ena izmed njih pa je tudi vlaganje v Bitcoin.

Zakaj je Bitcoin dober mehanizem hranjevanja kapitala se skriva v njegovi kodi: število kovancev je omejeno.

Danes lahko preverimo koliko jih trenutno obstaja in koliko jih bo obstajalo v prihodnosti. Tako je Bitcoin edino sredstvo na planetu, za katerega lahko dokažemo, da ima omejeno in stalno ponudbo.

Za razliko od zlata, ki ga lahko vedno več izkopljemo iz zemlje.

Drugi razlog za porast vrednosti se skriva v mehanizmu prepolovitve, ki je Bitcoinov protokol za preprečevanje inflacije.

Rudarji, ki obdelujejo in potrjujejo Bitcoin transkacije za njihovo dejavnost prejemajo nagrado v obliki novih delčkov Bitcoinov. V praksi to pomeni, da rudarji odkrivajo nove kovance, ki pred tem še niso obstajali.

V Bitcoinovi kodi je zapisano, da se na vsakih 210.000 doseženih blokov nagrada, ki jo prejmejo rudarji, zmanjša za polovico. Ta prepolovitev pomeni, da se poveča razmerje med zalogo in pretokom sredstev in tako lahko vemo vnaprej koliko novih Bitcoinov bo prišlo v obtok.

A tudi prepolovitve imajo prej ali slej svoj konec: nadaljevale se bodo dokler ne bo vseh 21 milijonov Bitcoinov sproščenih na trg. Ta trenutek je v obtoku okoli 18.5 milijonov, oziroma približno 88,4-% celotne ponudbe.

Že od same ustanovitve Bitcoina je njegova cena sledila njegovemu razmerju med zalogo in pretokom. Vsak razpolovljeni Bitcoin je pognal ogromen bikovski trg, ki je podrl vse svoje prejšnje rekorde.

Prva prepolovitev se je zgodila nobembra 2012, zadnja (tretja) pa se je zgodila 11. maja 2020.

Tretji razlog se skriva v institucionalnem sprejetju Bitcoina, kar kaže na močno zaupanje v prihodnost kriptovalut.

Podjetja so vložila že več kot 19 trilionov dolarjev v Bitcoin, večino od tega v letu 2020. Takšne velikosti naložb kažejo na močno zaupanje institucionalnih vlagateljev, da bo Bitcoin dobro varovalo pred inflacijo in sčasoma pridobival na vrednosti.

Poleg tega, pa so mnoga podjetja začela zagotavljati transakcije kriptovalut. Eno izmed teh podjetij je tudi PayPal, ki bo kmalu nudil podporo za kriptovalute. Njihovo platformo za plačevanje trenutno uporablja več kot 340 milijonov aktivnih uporabnikov.

Dostop do Bitcoina še nikoli ni bil lažji. Danes obstaja ogromno reguliranih borz, ki omogočajo nakup Bitcoina in drugih kriptovalut v nekaj sekundah obenem pa število podjetij, ki sprejemajo Bitcoin kot plačilno sredstvo, hitro narašča.

Raba Bitcoina se je precej spremenila vse od svojega začetka v 2009. Najprej se je uporabljal kot metoda za kupovanje nelegalnih substanc preko spleta, zdaj pa vanj vlagajo tudi ogromne institucije. Vse skupaj nas pripelje do tega, da imajo kriptovalute zelo verjetno svetlo prihodnost.

Investiraj.si © 2020
Vaš vir ažurnih novic v svetu kapitala.
EkspertiČlanki
[instagram-feed]
cross-circle