Kitajska pripravlja prvo uradno svetovno digitalno valuto

Objavljeno: 7. januarja, 2021

Med največjimi svetovnimi gospodarstvi je Kitajska postala vodilna v razvoju digitalne valute centralne banke (CBDC). Azijski velikan je septembra zaključil preizkusi DC / EP (nove digitalne valute) in ga trenutno uvaja na večjih platformah za e-poslovanje v državi.

Kaj je DC / EP?

Elektronsko plačilo z digitalno valuto (DC / EP) je digitalna različica juana - kitajske nacionalne valute. DC / EP podpirajo juan depoziti, ki jih ima kitajska centralna banka in je v razvoju že več kot pet let. Po sedanji ureditvi morajo banke del svojega imetja juanov pretvoriti v digitalno obliko in jih prek mobilne tehnologije deliti podjetjem in državljanom.

Največja razlika med DC / EP in ostalimi kriptovalutami je njegov pravni status. DC / EP se sme uporabljati kot plačilni mehanizem in je sprejemljiv kot zakonito plačilno sredstvo, vendar zakonitost uporabe kriptovalut za plačilo blaga in sotritev na Kitajskem še vedno ni jasna.

Poleg tega obstajata še dve glavni točki razlike med DC / EP in kriptovalutami, ki so trenutno na voljo na trgu. Prva se nanaša na decentralizacijo. Kriptovalute so decentralizirane, kar pomeni, da njihove ekonomije in ponudbe ne nadzoruje en sam subjekt. V nasprotju s tem bo vzvode za digitalni juan trdno nadzorovala kitajska vlada.

Druga razlika med standardno kriptovaluto in digitalnim juanom je anonimnost. Ostale kriptovalute močno vodi princip anonimnosti, ki je sicer v veliki meri odvisno od konvaca, pri juanu pa ne. Kitajska vlada bo lahko spremljala valuto in njene premike skozi gospodarstvo, zato podobne anonimnosti pri uporabi digitalnega juana ne bo.

Kaj so prednosti digitalnega juana za kitajsko vlado?

V prvi vrsti bo digitalna valuta kitajski vladi omogočila, da bo bolje spremljala pretok denarja skozi svoje gospodarstvo in sprejemala boljše odločitve pri svojih ekonomskih načrtih.

Na Kitajskem so sicer denarna sredstva še vedno prevladujoč način plačevanja, vendar imajo poplavo novih sistemov, ki preskakujejo kartična plačila v zameno za mobilne naprave, QR kode in žetonske sisteme.

Plačilna podjetja, kot sta AliBaba Group Holding Limited (BABA) AliPay in Tencent Holidings Limited (TCEHY) WeChat, so v ospredju teh sprememb. Digitalni juan pa se lepo vključuje v to preobrazbo plačilnih sistemov.

Digitalni juan bo Kitajski omogočil, da svoje nebančno prebivalstvo vključi v glavno gospodarstvo. Kitajska ima namreč ogromno število ljudi, ki nimajo dostopa do banke, digitalna valuta pa bo večini omogočila sodelovanje v njenem gospodarstvu brez dragih bančnih izdelkov in infrastrukture.

Še ena prednost digitalnega juana je, da lahko z njim kitajska valuta renminbi doseže status mednarodne rezerve. Po finančni krizi pred več kot desetletjem so mednarodni bankirji in ekonomisti vse pogosteje razpravljali o možnosti zamenjave ameriškega dolarja, ki za enkrat še vedno ostaja valuta mednarodnega trga.

Ameriški dolar še vedno predstavlja 88.3% vseh mednarodnih transakcij, medtem ko renminbi le 4%. Digitalizacija valute pa bo pomagala pospešiti uporabo digitalnega juana in lahko tako postane bolj priljubljena med mednarodnimi trgovci.

Investiraj.si © 2020
Vaš vir ažurnih novic v svetu kapitala.
EkspertiČlanki
[instagram-feed]
cross-circle