Svetovna banka napoveduje 4-% rast v 2021

Objavljeno: 7. januarja, 2021

Washington − Svetovna banka je v ponedeljek objavila poročilo o obetih za svetovno gospodarsko rast, kjer napoveduje 4% rast v 2021, vendar pa banka opozarja, da je vse odvisno od zajezitve okužb in cepiva.

Čeprav svetovno gospodarstvo po 4,3-odstotnem padcu v lanskem letu znova raste, je pandemija povzročila veliko smrtnih žrtev in obolenj. Miljone ljudi je pahnila v revščino in dolgoročno zmanjšala gospodarsko aktivnost in dohodke.

Glavne naloge držav so zdaj zajezitev širjenja okužb in zagotavljanje hitrega cepljenja prebivalstva ter investicije v trajnostno rast.

Če države tega ne bodo zagotovile se lahko rast upočasni na 1,6%

Torej, kako poteka cepljenje?

V mnogih državah počasneje, kot pričakovano. V ZDA, kjer je bilo do včeraj cepljenih skoraj 5 milijonov ljudi, se napredek po zvezdnih državah zelo razlikuje. Ponekod so uporabili že polovico odmerkov, v drugih državah pa manj kot 14%.

Podobna situacija je tudi po Evropi. Zaenkrat stopnje cepljenja po EU močno zaostajajo za drugimi državamo, kot sta Velika Britanija in ZDA. Britanija je cepila več kot milijon ljudi, medtem, ko je Nemčija doslej cepila le okoli 265.000.

Oblasti po celi Evropi iščejo rešitve, s katerimi bi lahko povečali število cepljenih. Nemško ministrstvo za zdravje išče mnenje neodvisne komisije za cepljenje o tem, ali sme povečati število odmerkov, ki jih je mogoče iztisniti iz viale s cepivom BioNTech / Pfizer, s pet na šest, pa tudi, ali naj drugi odmerek odloži za dalj kot 42 dni, kar je trenutna najdaljša meja za drugi odmerek.

Če se lahko naučimo kaj iz preteklih kriz, potem bo tudi ta pandemije pustila dolgotrajne posledice na globalno gospodarstvo. Verjetno se bo upočasnila svetovna rast; predvsem zaradi zmanjšanih naložb, visoke stopnje brezposelnosti in upada delovne sile v številnih naprednih gospodarstvih. Pred nami je verjetno desetletje počasne rasti, razen če bodo politični vrhovi uvedli celovite reforme za izboljšanje temeljnih gonil trajnostne gospodarske rasti.

Investiraj.si © 2020
Vaš vir ažurnih novic v svetu kapitala.
EkspertiČlanki
[instagram-feed]
cross-circle